Cinema Corner: The Revenant, Steve Jobs (2015)


Στις αρχές του 19ου αιώνα, το 1823, ο Hugh Glass, ένας έμπορος γούνας και κυνηγός, βρίσκεται μαζί με το γιο του και την ομάδα του σε μία άγονη και αφιλόξενη περιοχή στο βουνό στην καρδιά του δάσους. Εκεί, μετά από μία βίαιη επίθεση που δέχεται από αρκούδα, βρίσκεται σχεδόν ετοιμοθάνατος. Η ομάδα του αναγκάζεται να τον εγκαταλείψει για να μπορέσει να σωθεί. Μόνος του, χωρίς περίθαλψη, τροφή και βαριά τραυματισμένος, θα παλέψει με το θάνατο, με την επιβίωση, με τους κινδύνους και τις καιρικές συνθήκες για να μπορέσει να επιστρέψει και να πάρει την εκδίκησή του.
Βασισμένη σε αληθινή ιστορία και ιστορικά πρόσωπα και εμπνευσμένο από το έργο του Michael Punke, μία ταινία επιβίωσης ενός ανθρώπου που, πέρα από κάθε προσδοκία, κατάφερε να επιβιώσει στις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, να ξεφύγει από τους κινδύνους, να βρεθεί ετοιμοθάνατος και βαριά πληγωμένος, να κάνει ένα ταξίδι εξιλέωσης και να καταφέρει να επιστρέψει ώστε να πάρει εκδίκηση για το γιο του και τους συντρόφους του που τον εγκατέλειψαν. Το μόνο που τον κρατά στη ζωή είναι το παρελθόν και η αγάπη του για την οικογένειά του.
Ο Alejandro González Iñárritu επιστρέψει ξανά με μία απαιτητική ταινία, γυρισμένη σε φυσικό περιβάλλον και με φυσικό φως. Μία ταινία με εξαιρετική φωτογραφία και εικόνα, μεγάλης κλίμακας, με πολύ ωραία κινηματογραφικά πλάνα του φυσικού τοπίου, πολύ καλό μακιγιάζ και πολύ καλές ερμηνείες, κυρίως από τον Leonardo DiCaprio και τον Tom Hardy, αλλά και τους Will Poulter και Domhnall Gleeson στους δεύτερους ρόλους.
Η ταινία εστιάζει κυρίως στο πρόσωπο του Leonardo DiCaprio, ο οποίος καταφέρνει να δώσει μία πάρα πολύ καλή ερμηνεία, στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας βασισμένη κυρίως στην εκφραστικότητά του, που καταφέρνει να περάσει όλα τα συναισθήματα, την προσπάθεια και τον πόνο του ήρωα. Ίσως η πιο καλή, απαιτητική (τόσο λόγω των δύσκολων συνθηκών των γυρισμάτων, όσο και ερμηνευτικά)  και ώριμη ερμηνεία του Leonardo DiCaprio έως τώρα. Εξίσου καλή είναι και η ερμηνεία του Tom Hardy, ο οποίος καταφέρνει να μεταμορφωθεί για άλλη μία φορά σε έναν δύσκολο και σκληρό ρόλο.
Μία από τις μεγαλύτερες ταινίες της χρονιάς, με εικόνα που καταφέρνει να αποδώσει σε μεγάλη κλίμακα το μεγαλείο του φυσικού τοπίου, προκαλώντας δέος, αλλά και με δύσκολους ρόλους και πολύ καλές ερμηνείες. Μία ταινία, όμως, και με πάρα πολύ σκληρές και βίαιες σκηνές. Το μόνο, ίσως, αδύναμο σημείο της ταινίας, πέρα από τις πολλές σκληρές σκηνές, είναι η μεγάλη διάρκειά της.


*7,5/10Trivia:

 • Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στον Καναδά. Εξαιτίας της καθυστέρησης στην παραγωγή, τα χιόνια έλιωσαν και αναγκάστηκαν να συνεχίσουν τα γυρίσματα στη Νότια Αργεντινή.
 • Πολλά μέλη του συνεργείου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την παραγωγή εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών.
 • Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, σε αντίθεση με την ταινία, στην πραγματικότητα ο Hugh Glass δεν είχε γιο, ούτε είναι καταγεγραμμένο ότι ήταν παντρεμένος.
 • Ο Leonardo DiCaprio δήλωσε πως η σκηνή με το συκώτι Βίσωνα ήταν αληθινή.
 • Ο Tom Hardy ανησυχούσε για κάποιες σκηνές που έπρεπε να γυρίσει σχετικά με την ασφάλεια, γεγονός που δημιούργησε μικρή ένταση ανάμεσα σε εκείνον και τον σκηνοθέτη. Μέχρι τη στιγμή που ο σκηνοθέτης τον άφησε να τον «πνίξει» σε αντάλλαγμα για να τον πείσει. Το φωτογραφικό στιγμιότυπο που ο Tom Hardy κρατά από τον λαιμό τον Alejandro González Iñárritu έγινε μπλουζάκι μετά το τέλος των γυρισμάτων και μοιράστηκε σε όλους όσους ήταν στα γυρίσματα από τον Tom Hardy.
 • Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από το ρήμα revenir που στα γαλλικά σημαίνει επιστρέφω. Το revenant στα γαλλικά μπορεί να σημαίνει και πνεύμα, φάντασμα.
 • Ο Leonardo DiCaprio, ο Tom Hardy και ο Lukas Haas συναντιούνται ξανά κινηματογραφικά μετά την ταινία Inception.
 • Η παραγωγή κόστισε σχεδόν τα διπλάσια από τον αρχικό προϋπολογισμό και τα γυρίσματα κράτησαν σχεδόν εννιά μήνες. Συνολικά γυρίστηκε σε δώδεκα διαφορετικά σημεία σε Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες και Αργεντινή.
 • Η ταινία γυρίστηκε σε φυσικό φως (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων), γεγονός που οδήγησε να γυρίζουν μόλις μόνο μία με δύο ώρες ουσιαστικά την ημέρα.Η νέα ταινία για τον Steve Jobs, τον ιδρυτή της Apple και έναν από τους ανθρώπους που άλλαξαν τους υπολογιστές και τη σύγχρονη τεχνολογία. Αυτή τη φορά η ταινία δεν αποτελεί ακριβώς βιογραφία, καθώς βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αλλά υπάρχουν και αρκετά μυθοπλαστικά στοιχεία και σκηνές. Επικεντρώνεται κυρίως σε τρεις στιγμές, τρεις παρουσιάσεις σημαντικών προϊόντων. Στα παρασκήνια, μέσα από συζητήσεις και αναδρομές, παρακολουθούμε την πορεία του Steve Jobs και τη σχέση του με τους συνεργάτες του και την κόρη του.
Ο Danny Boyle και ο Aaron Sorkin προσεγγίζουν τον Steve Jobs με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Δομημένη ως τρίπρακτο ουσιαστικά έργο και με σκηνοθεσία που θυμίζει ως ένα βαθμό θεατρικής προσέγγισης, η ταινία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η ερμηνεία του Michael Fassbender είναι αξιόλογη και, παρόλο που αρχικά μπορεί εξωτερικά να μη θυμίζει τόσο τον ιδρυτή της Apple, μέχρι την τρίτη πράξη καταφέρνει να κερδίσει το ύφος και τα χαρακτηριστικά του ρόλου και να ξεχωρίσει. Εξίσου καλή είναι και η ερμηνεία της Kate Winslet στο ρόλο της βοηθού και φίλης του Steve Jobs, αλλά και από τον Seth Rogen.
Ένα ευαίσθητο θέμα, καθώς πρόκειται για πραγματικά πρόσωπα, μία ταινία που δεν προσπαθεί να παρουσιάσει μόνο την καλή πλευρά, αλλά και όλες τις δυσκολίες. Προσπαθεί να κρατήσει μία ισορροπία και προσπαθεί να δείξει όλες τις πτυχές του πολύπλοκου χαρακτήρα, μέσα από συγκεκριμένα γεγονότα και αφορμές.
Με πολύ καλό σκηνοθετικό ρυθμό και με μία κίνηση στο χώρο και το χρόνο, ενδιαφέρουσα σκηνοθετική-σεναριακή προσέγγιση και καλές ερμηνείες, κυρίως από τους δύο πρωταγωνιστές, Michael Fassbender και Kate Winslet, η ταινία είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ως τώρα για τον ιδρυτή της Apple.*7,5/10

Trivia:

 • Οι τρεις διαφορετικές «πράξεις» του έργου γυρίστηκαν σε διαφορετικής ποιότητας φιλμ, καθώς ο σκηνοθέτης ήθελε και μέσω της εικόνας να δείξει την εξέλιξη της Apple.
 • Ο Michael Fassbender δήλωσε πως θεωρούσε τέλειο για τον ρόλο τον Christian Bale και μάλιστα του τηλεφώνησε ο ίδιος για να τον ρωτήσει γιατί δεν υποδύεται εκείνος τον ρόλο.
 • Ο Steve Wozniak, συνιδρυτής της Apple, ήταν σύμβουλος κατά τη διάρκεια της ταινίας.
 • Η ταινία είναι χωρισμένη σε τρεις πράξεις. Οι ηθοποιοί κατά τα γυρίσματα είχαν δύο βδομάδες για πρόβα για την κάθε πράξη, έπειτα γύριζαν τις σκηνές σε δύο βδομάδες και συνέχιζαν τις πρόβες για την επόμενη πράξη.
 • Η Kate Winslet έμαθε για την ταινία από την μακιγιέζ της στην ταινία Dressmaker όταν εκείνη είχε προσληφθεί ήδη για την ταινία του Steve Jobs.
 • Η εκδοχή της ταινίας που προβλήθηκε στο φεστιβάλ ήταν λίγα λεπτά μεγαλύτερη σε διάρκεια, καθώς κάποιες σκηνές αφαιρέθηκαν στην τελική έκδοση της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες.
 • Ο σεναριογράφος Aaron Sorkin δήλωσε ότι δεν είχε γνωρίσει ποτέ από κοντά τον Steve Jobs, αλλά είχε μιλήσει στο τηλέφωνο μαζί του τρεις φορές. Ο σεναριογράφος είχε γράψει και το σενάριο για την ταινία Social Network, για τον ιδρυτή του Facebook,  Mark Zuckerberg.
 • Ο Aaron Sorkin εμφανίζεται στο πρώτο μέρος της ταινίας να περνά πίσω από τους πρωταγωνιστές όταν διαφωνούν για το πόσες εισόδους θα έπρεπε να έχει ο υπολογιστής.
 • Το διαφημιστικό που αναφέρεται στην ταινία είχε σκηνοθετηθεί από τον Ridley Scott.


*Πηγές: imdb.com

Σχόλια