Cinema Corner: Joy, CarolΟ David O. Russell επιστρέφει με τους συνήθεις ύποπτους ξανά μαζί στο καστ, Jennifer Lawrence, Robert DeNiro, Bradley Cooper. Αυτή τη φορά με μία ταινία βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Joy, μίας γυναίκας που εμπνεύστηκε και κατασκεύασε μία από τις πιο διάσημες σφουγγαρίστρες τη δεκαετία του 1990 έως και σήμερα. Κατάφερε να παλέψει μόνη της προσωπικές και επαγγελματικές δυσκολίες και να χτίσει μία τεράστια και εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση.
Οι γονείς της είναι χωρισμένοι. Η μητέρα της μένει μαζί της. Έχει αφήσει τον εαυτό της και έχει αφεθεί σε σαπουνόπερες. Η γιαγιά της, αισιόδοξη και με όνειρα, στηρίζει την Joy σε κάθε της βήμα. Την παροτρύνει να ακολουθήσει τα όνειρά της και πιστεύει στον εαυτό της. Ο πατέρας της, ένας επιχειρηματίας που παλεύει να κρατήσει την επιχείρησή του, επιστρέφει για να μείνει στο σπίτι κάνοντας τα πράγματα πιο περίπλοκα. Ο πρώην σύζυγός της μένει κι εκείνος στο σπίτι παρόλο που έχουν χωρίσει.
H Joy δουλεύει από το πρωί έως το βράδυ για να μπορέσει να συντηρήσει το σπίτι και ταυτόχρονα να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις εντάσεις στο σπίτι, τις ιδιοτροπίες του καθενός, του ρόλου της ως μητέρα που αγαπά πολύ τα παιδιά της, καθώς και τις προσωπικές της ανησυχίες και αναζητήσεις.
Η εφεύρεσή της, μία σφουγγαρίστρα εύχρηστη και ανθεκτική, θα παρουσιαστεί ως η ευκαιρία για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και να μπορέσει να ξεφύγει από όλα αυτά που την πιέζουν. Παρόλα αυτά, οι δυσκολίες δε θα σταματήσουν καθώς θα βρεθούν πολλοί που θα προσπαθήσουν να την αποθαρρύνουν, ακόμα και ο ίδιος ο πατέρας της και η νέα του σύντροφος, πολλοί που θα την εκμεταλλευτούν και θα την εξαπατήσουν, αλλά και πολλοί που θα της δώσουν την ευκαιρία που χρειάζεται, όπως ο υπεύθυνος διαφημίσεων μέσω τηλεόρασης, Neil.
Μία ταινία για το αμερικάνικο όνειρο, τη δύναμη της επιμονής και της πίστης στις ικανότητες και δυνατότητες, αλλά και της κατάλληλης ευκαιρίας.
Ο David O. Russell εστιάζει αυτή τη φορά την κάμερα στην Jennifer Lawrence. Εκείνη μπαίνει στο επίκεντρο και κερδίζει την προσοχή. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ταινίες όμως δεν υπάρχει το κατάλληλο υπόβαθρο στους υπόλοιπους χαρακτήρες ώστε η ταινία να μπορέσει να στηριχθεί και να κερδίσει στο σύνολό της. Ωραία φωτογραφία και εικόνα, ο σκηνοθετικός ρυθμός του David O. Russell και η Jennifer Lawrence που κερδίσει την προσοχή, χωρίς να καταφέρνει όμως να καλύψει μόνη της τα αδύναμα σημεία της ταινίας.
Στην ταινία παίζουν ακόμα οι Edgar Ramirez, Diane Ladd, Virginia Madsen, Isabella Rossellini και Dascha Polanco.


Trivia:
  •  H Joy Mangano, η γυναίκα στην οποία βασίζεται η ταινία, κατασκεύασε για πρώτη φορά τη σκούπα το 1990, την ίδια χρονιά που γεννήθηκε η Jennifer Lawrence.
  • Είναι η τέταρτη συνεργασία της Jennifer Lawrence και του Bradley Cooper και του Bradley Cooper με τον Robert DeNiro, ενώ είναι η τρίτη μεταξύ του David O. Russell και των Jennifer Lawrence, Bradley Cooper και Robert DeNiro.

*6,8/10
Στη Νέα Υόρκη του 1950, η Therese είναι μία νεαρή κοπέλα, εσωστρεφής, σε μία δουλειά ως πωλήτρια σε ένα πολυκατάστημα που δε μοιάζει να την καλύπτει. Η Carol είναι μία ώριμη γυναίκα, έμπειρη, παντρεμένη σε διάσταση, με μία κόρη. Οι δυο τους θα συναντηθούν τυχαία στο πολυκατάστημα την παραμονή των Χριστουγέννων. Η έλξη τους θα είναι άμεση και αμοιβαία.
Μία ταινία βασισμένη στο βιβλίο της Patricia Highsmith και σε σκηνοθεσία του Todd Haynes.
Η Kate Blanchett μοιάζει να ταιριάζει απόλυτα με την εποχή του 1950, ενώ η Rooney Mara μεταμορφώνεται ξανά, σε έναν διαφορετικό ρόλο. Η ταινία καταφέρνει να μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της εποχής σε αρκετά μεγάλο βαθμό, από τους τίτλους, τη μουσική και την φωτογραφία της ταινίας. Μία διάχυτη μελαγχολία διαπερνά καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, γεγονός που φαίνεται τόσο από τη μουσική, τις επιλογές των χρωμάτων αλλά και το φυσικό τοπίο.
Δύο γυναίκες τελείως διαφορετικές μεταξύ τους, που όμως θα βρουν αυτό που τους λείπει. Η Therese, ντροπαλή και με καλλιτεχνικές ανησυχίες, ανακαλύπτει ακόμα τον κόσμο και τον εαυτό της. Νιώθει ότι κάτι λείπει από τη ζωή της. Η Carol, μία γυναίκα με περισσότερες εμπειρίες, σε ένα γάμο ουσιαστικά τελειωμένο, ψάχνει να βρει τις ισορροπίες ανάμεσα στα θέλω της, τα κοινωνικά πρέπει της εποχής και την μεγάλη αγάπη της για την κόρη της. Οι δυο τους αρχίζουν να περνούν χρόνο μαζί, μέχρι τη στιγμή που ο άντρας της, ο οποίος την αγαπά ακόμα, αποφασίζει να διεκδικήσει δικαστικά την επιμέλεια του παιδιού.
Μία ταινία κυρίως χαρακτήρων και ερμηνειών. Η Kate Blanchett, με μία αέρινη μελαγχολική φιγούρα, που ταιριάζει στην ατμόσφαιρα της εποχής, με μία πολύ καλή ερμηνεία. Το ίδιο και η Rooney Mara, σε μία τρυφερή και εσωστρεφή ερμηνεία. Σεναριακά (ή και σκηνοθετικά) θα μπορούσε ίσως να δοθεί λίγο περισσότερος χρόνος ώστε να αναπτυχθούν καλύτερα οι χαρακτήρες, τα συναισθήματα και οι προβληματισμοί των ηρώων, κυρίως στο πρώτο μέρος της ταινίας. Πάρα πολύ καλή φωτογραφία και μουσική, ωραία κινηματογραφικά πλάνα του φυσικού τοπίου, που μας ταξιδεύουν στην εποχή, ενώ ενδιαφέρον έχει σε αρκετά σημεία η οπτική γωνία, το σημείο που επιλέγει να τοποθετήσει την κάμερα ο σκηνοθέτης.


*7/10
*Πηγές: imdb.com


Σχόλια