Πρωτοχρονιάτικο ShowΚαλησπέρα σας φίλοι μου!!!!!!!!!!
Καλώς ήρθατε στο Πρωτοχρονιάτικο show του blog μας!!!!!!Είμαστε η  Μένια (Menious) και η Παναγιώτα (Passion Time),και μαζί φτιάξαμε αυτό που θα διαβάσετε!
Ελπίζουμε να το απολαύσετε!!!!!!
Πρόκειται για την τελευταία ανάρτηση του 2013.Ήρθε η ώρα λοιπόν να αποχαιρετίσουμε το 2013 και να υποδεχτούμε το 2014!


Κάθε χρόνο τέτοια μέρα λέμε να φύγει ο χρόνος και να μην ξανάρθει.Σίγουρα κάθε χρονιά έχει κακές στιγμές,αλλά έχει και καλές τις οποίες πρέπει να εκτιμάμε.
Σίγουρα και το 2013 ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για πολύ κόσμο,ωστόσο είχε και αυτή τις ωραίες της στιγμές.Αυτό που λατρεύω να κάνω κάθε χρόνο τέτοια μέρα είναι η ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε.Έτσι λοιπόν έκανα και φέτος.Θυμήθηκα αυτά που κατάφερα μέσα στο 13,θυμήθηκα ευχάριστες στιγμές και τις νοστάλγησα,αλλά θυμήθηκα και τις κακές έτσι ώστε να εκτιμήσω τις καλές.
Δεν θα μακρηγορήσω άλλο.Η έναρξη μιας καινούριας χρονιάς ισοδυναμεί για πολλούς με την έναρξη μιας νέας περιόδου,μιας νέας φάσης στη ζωή μας.Έτσι λοιπόν,κάνοντας μια καινούρια αρχή,γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι,χωρίς να επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας,και κοιτώντας πάντα με αισιοδοξία το μέλλον!!

Πάμε όμως σε αυτό το σημείο να δούμε διάφορα έθιμα Πρωτοχρονιάς από όλο τον κόσμο!!

Ιρλανδία: Οι ελεύθερες γυναίκες της χώρας ανυπομονούν για τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς γιατί είναι η στιγμή που θα τους φέρει την αγάπη της ζωής τους. Βάζουν φύλλα από γκι κάτω από το μαξιλάρι τους ελπίζοντας να ονειρευτούν και να βρουν τον μέλλοντα σύζυγό τους. Επίσης, γενικώς οι Ιρλανδοί πιστεύουν ότι έτσι ξεφορτώνονται την κακή τύχη.

Δανία: 

Περίεργο είναι το έθιμο που τηρούν στη χώρα, σπάζοντας δώρα στην πόρτα του γείτονα. Αντί να… ταλαιπωρούν τον… διπλανό τους αντιθέτως αντλούν μεγάλη χαρά. Η οικογένεια που συγκεντρώνει στην πόρτα της τη μεγαλύτερη ποσότητα σπασμένων πιατικών θεωρείται ότι θα έχει τη μεγαλύτερη τύχη καθώς έχει τους πιο πιστούς φίλους.

Μεξικό:

Το να μιλάνε σε πνεύματα είναι μέρος της μεξικανικής παράδοσης και των δοξασιών. Οι Μεξικανοί θεωρούν ότι μπορούν να επικοινωνήσουν με τις ψυχές με των νεκρών αγαπημένων τους. Πιστεύουν πως η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι η καλύτερη στιγμή για να το κάνουν αυτό και να ζητήσουν συμβουλή από τα πνεύματα. Κι αυτό βέβαια δεν γίνεται ερασιτεχνικά στο σπίτι του καθενός αλλά εξασκείται επαγγελματικά. Στο Τάος Ιν στο Νέο Μεξικό 15 λεπτά διαλογισμού κι επικοινωνίας κοστίζει 15 δολάρια. 

Σκωτία

Ένα επικίνδυνο φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε χρόνο την Παραμονή στη χώρα, καθώς κυρίαρχο στοιχείο είναι… η φλόγα. Το φεστιβάλ ονομάζεται Hogmanay και διοργανώνεται στις 31 Δεκεμβρίου. Άνδρες παρελαύνουν στους δρόμους κρατώντας φλογισμένες μπάλες τις οποίες στριφογυρίζουν πάνω από τα κεφάλια τους. Σύμφωνα με τους ντόπιους οι μπάλες φωτιάς φέρνουν εξαγνισμό και φως και θεωρείται έθιμο από τους Βίκινγκς.

Γερμανία: 

Με «Δείπνο για έναν» γιορτάζουν στη χώρα από το 1972! Κανείς δεν ξέρει για ποιον λόγο οι Γερμανοί παρακολουθούν ακριβώς το ίδιο τηλεοπτικό σόου κάθε χρόνο τόσες δεκαετίες και από πού ξεκίνησε η συγκεκριμένη παράδοση, αλλά ακόμη και η φράση «ίδια διαδικασία κάθε χρόνο» είναι η ατάκα της εποχής και οι Γερμανοί απολαμβάνουν πραγματικά το σόου, έστω και σε επανάληψη.

ΗΠΑ: 

Με φιλιά υποδέχονται οι Αμερικανοί τον νέο χρόνο καθώς θεωρούν ότι έτσι το καινούργιο έτος θα είναι πολύ όμορφο! Πιστεύουν ότι φιλώντας τον σύντροφό τους ή ακόμη κι έναν άγνωστο δίπλα τους θα διώξουν τις κακές αναμνήσεις και την κακοτυχία του παρελθόντος και θα σημαδέψουν μια νέα αρχή γεμάτη αγάπη και έντονη ζωή.


Για το τέλος άφησα την Ελλάδα,γιατί κακά τα ψέματα έχουμε τα καλύτερα έθιμα!!!!

 Πρωτοχρονιάτικα έθιμα στην Ελλάδα


Στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες κόβουν τη βασιλόπιτα αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου. Σε μερικές όμως, περιοχές της Ελλάδας η Βασιλόπιτα κόβεται στο μεσημεριανό τραπέζι, ανήμερα του Αγίου Βασιλείου την 1η Ιανουαρίου. Όποτε πάντως και αν κοπεί, ακολουθείται το ίδιο εθιμοτυπικό: Ο νοικοκύρης την σταυρώνει τρεις φορές με ένα μαχαίρι και μετά αρχίζει να κόβει τα κομμάτια. Το πρώτο είναι του Χριστού, το δεύτερο της Παναγίας, το τρίτο του Αγίου Βασιλείου, το τέταρτο του σπιτιού και ακολουθούν τα κομμάτια των μελών της οικογένειας με σειρά ηλικίας.

Χαρτοπαιξία

Αγαπημένο έθιμο των Ελλήνων τις μέρες της Πρωτοχρονιάς είναι να δοκιμάζουν την τύχη τους. Εκτός από το κρατικό Λαχείο, υπάρχει επίσης η χαρτοπαιξία και τα ζάρια σε καφενεία, λέσχες και σπίτια. 
Στα σπίτια είναι έθιμο να παίζονται χαρτιά το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς περιμένοντας την αλλαγή του χρόνου. Τα ποσά συνήθως είναι χαμηλά, τέτοια που να προσφέρουν απλά μια φιλική διασκέδαση χωρίς να στενοχωρούν τους χαμένους.

Το Ποδαρικό
Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και σήμερα σχετικά με το ποιος θα κάνει ποδαρικό στο σπίτι τους, δηλαδή ποιος θα μπει πρώτος στο σπίτι τους τον καινούριο χρόνο. 
Έτσι, από την παραμονή λένε σε κάποιο δικό τους άνθρωπο, που τον θεωρούν καλότυχο και γουρλή, να έρθει την Πρωτοχρονιά να τους κάνει ποδαρικό. Πολλές φορές προτιμούν ένα μικρό παιδί για να κάνει ποδαρικό, γιατί τα παιδιά είναι αθώα και στην καρδιά τους δεν υπάρχει η ζήλια και η κακία.

Κρεμύδα για Γούρι

Το σκυλοκρέμμυδο ή κρεμύδα (Scilla maritima) είναι συνηθισμένο φυτό στην Κρήτη. Φυτρώνει άγριο και μοιάζει με μεγάλο κρεμμύδι. Τα ζώα δεν το τρώνε γιατί έχει δηλητήριο, που μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό από επαφή. Ακόμα και να το βγάλεις απ' τη γη και να το κρεμάσεις, δεν παύει να βγάζει νέα φύλλα και άνθη. Ο λαός πιστεύει ότι αυτή τη μεγάλη ζωτική του δύναμη μπορεί να τη μεταδώσει σε έμψυχα και άψυχα, γι' αυτό την Πρωτοχρονιά κρεμούν σκυλοκρέμμυδο στα σπίτια τους. 

Το ρόδι
Το ρόδι είναι σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας κρεμούσαν στο κάθε σπίτι, από το φθινόπωρο, ένα ρόδι. Μετά τη Μεγάλη Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς το πετούσαν με δύναμη στο κατώφλι για να σπάσει σε χίλια κομμάτια κι έλεγαν: «Χρόνια Πολλά! Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος!». 


Σε αυτό το σημείο θα υποδεχτούμε την Παναγιώτα η οποία θα δώσει το δικό της στυλ στο show.

-Καλησπέρα Παναγιώτα μου,και Χρόνια πολλά!!!!!
Ανυπομονώ να διαβάσω και το δικό σου κομμάτι,καθώς όπως μου έχεις πει,θα μας εξομολογηθείς την καλύτερη Πρωτοχρονιά σου!!!!!! 

Να 'μαι κι εγώ Χρόνια Πολλά και καλά να έχετε όλοι σας! 

Η Μένια άφησε το δικό της όμορφο στίγμα στην σημερινή και τελευταία μας στήλη για φέτος, έτσι κι εγώ θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την πιο όμορφη Πρωτοχρονία μου.. 
Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, αλλά για μένα ήταν ξεχωριστό, ειδικά ψυχικά, όπως και φέτος που θα περάσω μακριά από κάποια αγαπημένα μου πρόσωπα που κάθε χρόνο περνούσαμε μαζί την τελευταία μέρα του χρόνου...!

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά για μένα είναι οι πιο όμορφες γιορτές άσχετα αν οι περισσότεροι γύρω μου τις θεωρούν άσχημες και ασήμαντες γιατί ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις κάποια πράγματα! 
Ποτέ δε το σκέφτηκα έτσι και ούτε πρόκειτε...! 

Ας αρχίσω όμως την πιο όμορφη (ψυχικά) Πρωτοχρονιά μου...!!!!!

Κάθε Πρωτοχρονιά όλοι μαζεύομαστε στο σπίτι της γιαγίας και του παππού, η μητέρα μου να τρέχει με τα φαγητά ο παππούς μου πάντα να ρωτάει πότε θα έρθει η θεία μου για να καθήσουμε στο τραπέζι κι εγώ να κάθομαι είτε στον υπολογιστή είτε στην τηλεόραση...

Συνήθως δε μου άρεσαν όλα αυτά, αλλά εκείνη την Πρωτοχρονιά την περίμενα πως και πως...!

Είχαμε κάτσει όλοι στο τραπέζι, τρώγαμε όλα τα καλα που είχαν φτιάξει η γιαγιά, η μαμά και η θεία και κουβεντιάζαμε...
Τον θείο μου τον αγαπάω πολύ αλλά κάποιες φορές σε τέτοια τραπέζια πάντα κάτι γινόταν και μαλώνουμε για διάφορους ασήμαντους λόγους, εκείνη την Πρωτοχρονιά λοιπόν δεν μαλώσαμε, αντίθετα κατάλαβα πόσο πολύ τον αγαπώ, όχι μόνο εκείνον, αλλά και όλους όσους βρισκόντουσαν στο τραπέζι...!
Ακόμα και τώρα που τα γράφω και θυμάμαι την στιγμή που τους κοίταζα έναν έναν και σκεφτόμουν πως αν τους χάσω δε θα υπάρχει λόγος να ζω, ανατριχιάζω και προσπαθώ να συγκρατήσω τα δάκρυα μου...!

Δε είχα κανέναν σκοπό να σας κάνω να πέσετε ψυχολογικά με όλα αυτά που διαβάσατε παραπάνω..!

Το μόνο που θέλω να σας περάσω είναι να μην στεναχωριέστε για περιστασιακές καταστάσεις..!

Το μόνο που μετράει είναι οι στιγμές..!!!
Αυτες να ζείτε, όσο πιο έντονα μπορείτε, όσο αντέχετε, με όλο σας το είναι..!!!

Αυτή η χρονιά λοιπόν που θα έρθει σε λιγότερο από μια ώρα, ας είναι γεμάτη με έντονες στιγμές και όμορφες, πολύ όμορφες..!

Να είστε πάντα καλά, υγεία, αγάπη και ευτυχία να περιβάλλει εσάς και τους ανθρώπους που σαν αγαπούν και που αγαπάτε...!


Καλή Χρονιά! Χρόνια Πολλά! Ευτυχισμένο το 2014!

Με όλη μας την αγάπη Μένια, Παναγιώτα και ΟΛΟΙ οι συντάκτες του blog μας! 


Φιλιά πολλά! 

Σχόλια