Μικροί είχαμε μόνο χαρές; - By Γιώργος
Αλήθεια όσο μεγαλώνουμε, μεγαλώνουν και οι χαρές ή μόνο τα βάσανα?

Από την άλλη, όταν ήμασταν μικροί είχαμε μόνο χαρές και καθόλου βάσανα?
Μάλλον έτσι μας φαίνεται εμάς.. γιατί οι παιδικές αναμνήσεις όσο παλιώνουν αφήνουν -κακές ή καλές- κάτι το ωραίο, το γραφικό ίσως. Οπότε τα βάσανα χάνονται ή αποδυναμώνονται πίσω από το  πέπλο των αναμνήσεων κι έτσι πολλά πράματα τα θυμόμαστε ωραία και καλά. Όμως η αλήθεια είναι ότι..
Πάντα υπήρχαν βάσανα.

Θέλω να συνεχίσω όμως και μη μου σβήσετε το κείμενο.
Όλοι ξέρουμε ότι στην καρδιά και στο μυαλό των παιδιών όλα είναι πολύ απλά. Γι' αυτό τα παιδιά δεν σκέφτονται να κρατήσουν τα γέλια τους καμιά φορά σε μια κηδεία.  Γιατί λειτουργούν αυθόρμητα.. όπως τους έρχεται, όπως τα έφτιαξε η φύση να είναι.

Όταν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να αιτιολογούμε οτιδήποτε γίνεται γύρω μας, ξέρουμε ότι έχουμε ωριμάσει… Και το να ωριμάζεις είναι κάτι που γίνεται και δεν ξεγίνεται…
Αλήθεια, δεν είναι και τόσο καλό να ωριμάζεις… Γίνεσαι ανελεύθερος, εγωιστής, πονηρός, δηλητηριώδης στην ανάγκη, καχύποπτος. Το παιδί που ήσουνα πεθαίνει. Μπορείς να το εμφανίσεις μόνο αν το υποδυθείς… αλλά έχει πεθάνει σου λέω…

 photo tumblr_mhvz4lfLcT1rg2jxzo1_400_zps2c930a8c.gif


Όσο πάει, γεμίζεις με περισσότερα πρέπει και οι λέξεις έχουν ή σου φαίνεται ότι έχουν (επειδή σκέφτεσαι πολύ) κι άλλες όψεις, δεν ξέρεις πώς να αντιδράσεις σε κάθε περίπτωση(υπάρχει η κοινωνία που σου επιβάλλει κανόνες, ο εγωισμός που σου επιβάλλει άλλους, οι φυσικές σου ορμές σου επιβάλλουν άλλους κλπ κλπ), όμως γίνεσαι αναποφάσιστος και αδύναμος όσο μένεις άβουλος χωρίς να κάνεις τίποτα.. όμως πρέπει να είσαι δυνατός… το ξέρεις αυτό, αλλά μπορείς?
Και τι σημαίνει να είσαι δυνατός... Μπορεί να γίνεις επιπόλαιος και χαζός αν πράττεις γρήγορα…
Θέλει να χρησιμοποιήσεις καλά την εμπειρία και το μυαλό σου.

Και κάποια στιγμή έρχεται που πρέπει να διαλέξεις μονοπάτια… Τότε φαίνεται ποιος είσαι…
Πόσα ζωηρά αγοράκια έχουν γίνει τώρα κομφορμιστές υποψήφιοι μεσοαστοί που μιλάνε μόνο για ποδόσφαιρο και κορίτσια με μίνι, κλεισμένοι σε μία λανθάνουσα μιζέρια που ούτε οι ίδιοι δεν διακρίνουν;
Πόσα γλυκά και περήφανα κοριτσάκια που είχαν μια φυσική ομορφιά και χάρη, τώρα βάφονται και φτιάχνονται για περισσότερη ώρα από όση θα είναι έξω και φοράνε γόβες που τους δυσκολεύουν στο περπάτημα και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλες θυσίες κάνουν για να είναι όμορφες… όμορφες όπως τις θέλει η κοινωνία… Δεν είναι αδυναμία να χαλάς τόσο χρόνο(σχεδόν μια ολόκληρη μέρα), κόπο και χρήματα και το χειρότερο απ’ όλα: να ξέρεις γιατί τα κάνεις όλα αυτά; Τα κάνεις για να αρέσεις σε κάποιον άλλον, να ευχαριστήσεις κάποιον άλλον, να σου πει ένα θετικό σχόλιο(ή και παραπάνω) που θα σημαίνει τον κόσμο για ‘σενα, να κρέμεσαι από τον άλλον… Ναι, αυτό είναι αδυναμία, όσο αλαζονικά κι αν ποζάρεις στις φωτογραφίες του fb.
Είναι βέβαιο.. όλοι υποτασσόμαστε σε κάτι όσο μεγαλώνουμε… Και το χειρότερο.. συνειδητά…


Επομένως επιστρέφοντας… η πολλή σκέψη μας φέρνει μαζί και δυστυχίες…
Αλλά τελικά, μας κάνει πιο δυστυχισμένους από τα παιδιά? Τα παιδιά μπορεί να είναι στο "απλό" επίπεδο δυστυχίας αλλά και πάλι είναι δυστυχία, προφανώς το ίδιο δυνατή, απλά προκαλείται από διαφορετικές αιτίες.. με πράγματα «χαζά».

Και να ξέρετε, ότι οι παιδικές αναμνήσεις συνήθως μας φαίνονται ωραίες ό,τι κι αν είναι. Και πολλές φορές τα βάσανα που περνούσαμε τότε, τώρα μας προκαλούν ενα καλοσυνάτο αυτοσαρκαστικό γελάκι γιατί τώρα μας φαίνονται.. αστεία  ή ασήμαντα.
Αλλά τότε, αγαπητοί μου, τότε που ήμασταν μικροσκοπικοί και παίζαμε παιχνίδια με τόση σοβαρότητα και αφοσίωση, μισούσαμε και αγριεύαμε με πάθος σε κάποιον που έκλεβε στο κρυφτό ή σε κάποιο παιχνίδι, καταπίναμε οτιδήποτε καινούριο με τόσο ενθουσιασμό και δέος, νομίζαμε πως πράγματι υπήρχαν αποκρουστικά τέρατα ή κακοί που έρχονται τη νύχτα και τρέχαμε να ανέβουμε γρήγορα τις σκάλες νομίζοντας ότι από στιγμή σε στιγμή μπορεί να πεθάνουμε…….. τότε ήταν ΒΑΣΑΝΑ.

 photo tumblr_inline_mfg8j9HkAS1r2tu7t_zps02d6fc5b.gif

-----------------
By
Γιώργος

Σχόλια