" Τρομακτικές ιστορίες 12"

''Μόρα : μύθος ή πραγματικότητα ; ''

'' Με επισκέπτηκε στον ύπνο  μου. Ήμουν ξαπλώμενη ανάσκελα και ένιωσα ασφυκτική πίεση.. Νόμιζα ότι  είχε έρθει το τέλος μου, το μόνο που κατάφερα να πω ήταν 3 φορές η φράση  : Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά... Σιγά σιγά η πίεση άρχη  να υποχωρεί και μόνο ένας οξύς πόνος είχε αφήσει τα κατάλοιπά του στο  στήθος μου. ''


Αρχίζοντας  μ αυτήν τη μαρτυρία γεννιέται η απορία αν όντως αυτή η αίσθηση  οφείλεται στη Μόρα, ένα ανεξάρτητο πνεύμα. ή οφείλεται σε μια εγκεφαλική  λειτουργία , γνωστή ως υπνική παράλυση. Μύθος ή αλήθεια η ιστορία τησ  Μόρα βυθίζεται μέσα στους αιώνες...

Σύμφωνα με τον μύθο η Μόρα  είναι ένα ανεξάρτητο πνεύμα που παίρνει συνήθως τη μορφή μιας άσχημης  μαυροφορεμένης γριάς αλλά πολλοί λένε ότι τους έχει εμφανιστεί και ως  μια πολύ όμορφη κοπέλα ακόμα κι ως κοντός νάνος. Στις περισσότερες  περιπτώσεις εμφανίζεται όταν κοιμόμαστε ανάσκελα, κά8εται πάνω μας  κρατόντας μας τα χέρια και προσπαθεί να μας πάρει την ανάσα.

Η  Μόρα φοράει ένα μαύρο σκουφάκι που σύμφωνα με τον μύθο όποιος καταφέρει  να της το πάρει τότε θα έχει 3 ευχές, αν όμως η Μόρα του το πάρει πίσω  τότε του παίρνει την ανάσα και πεθαίνει. Μία εκδοχή είναι ότι η Μόρα  είναι η Λίλιθ (Lilith) η πρώτη γυναίκα του Αδάμ, ή μια από της τρεις  κόρες της. Όπως αναφέρουν τα γνωστικά κείμενα και τα απόκρυφα της  Παλαιάς Διαθήκης η Λίλιθ αποχώρισε από τον Παράδεισο για δύο πιθανούς  λόγους:

1- Ήταν εκείνη που μύησε τον Αδάμ (μετά από προτροπή του  Σατανά) στην απόλαυση του σεξ. Ήταν δηλαδή εκείνη που του δίδαξε ότι το  σεξ δεν είναι μόνο για αναπαραγωγή αλλά και για ευχαρίστηση και αυτό  εξόργισε τον Θεό και την εξόρισε. 2- Ο Αδάμ προσπάθησε να βιάσει την  Λίλιθ, κι εκείνη τρομαγμένη έφυγε από τονΠαράδεισο.

Ο Αδάμ,  λυπήθηκε για την φυγή της Λίλιθ και ζήτησε από τον Θεό να του τηνφέρει  πίσω. Εκείνος έστειλε τους 3 αγγέλους να την βρούν και να την φέρουν  πίσω, όπου την βρήκαν κάπου στην Μεσοποταμία. Την παρακάλεσαν  επανειλημμένα να επιστρέψει αλλά εκείνη αρνήθηκε. Τους είπε επίσης ότι  για τους αιώνες των αιώνων, θα επισκέπτεται τα μικρά παιδιά στον ύπνο  τους και θα τα πνίγει, για να εκδικηθεί. Οργισμένοι οι άγγελοι, την  απείλησαν ότι θα ξεσηκώσουν την θάλασσα να την πνίξουν. Η Λίλιθ άρχισε  να κλαίει και να τους παρακαλάει να την λυπηθούν. Όντως οι άγγελοι  υπέκυψαν στα παρακάλια της και εκείνη για «ανταμοιβή» ορκίστηκε ότι δεν  θα πειράζει τα παιδιά που θα έχουν τα ονόματα των 3 αυτών αγγέλων  γραμμένα πάνω στην κούνια τους (εξ' ου και το χαρτί/περγαμηνή).

Τώρα,  γιατί την άφησαν να φύγει παρόλο που δεν πήρε τον λόγο της πίσω (ότι  δηλαδή θα εκδικηθεί), είναι ένα ερώτημα χωρίς απάντηση. Αλλά η Βίβλος  βρίθει από τέτοια ερωτήματα έτσι κι αλλιώς. Για να ολοκληρώσω την  ιστορία, στην συνέχεια λέγεται ότι ο Σατανάς την έκανε γυναίκα του και  αρχόντισσα όλων των σκοτεινών υπάρξεων. Λέγεται επίσης ότι η Λίλιθ είναι  και το πρώτο Βαμπίρ. Από τότε στοιχειώνει τα όνειρα των ανδρών και  κάνει έρωτα μαζί τους, επιτίθεται στις έγκυες γυναίκες και τελικά τις  σκοτώνει. Σύμφωνα με τα κείμενα εμφανίζεται και αυτή μαυροφορεμένη.

Μία  πιο ορθολογική εξήγηση είναι πως η Μώρα είναι "ψυχικός βρικόλακας"  δηλαδή μια σκεπτομορφή που δημιουργεί κάποιος και την στέλνει στον ύπνό  κάποιου άλλου. Μία μορφή ενέργειας που προσπαθεί να πάρει την ενέργεια  του θύματος (ή το αίμα του όπως γνωρίζουμε στις γνωστές ιστορίες με του  βρικόλακες) και τελικά το θύμα πεθαίνει. Μία μορφή Voodoo ή κάτι τέτοιο.

Το  να προστατευτεί κάποιος από την Μόρα είναι πολύ δύσκολο. Για προστασία  υπάρχουν πολλά ξόρκια, αλλά λέγεται ότι το πιο αποτελεσματικό είναι να  γράψεις σε ένα χαρτί τα ονόματα των τριών αγγέλων που έστειλε ο Θεός να  την καταδιώξουν (την Λίλιθ) όταν έφυγε από τον Παράδεισο, ο Σανβί, ο  Σανσαβί και ο Σαμενγκελάφ. Τα ονόματά τους γράφονται κατά προτίμηση σε  ενοχιανή ή αγγελικανή γραφή, με καθαγιασμένη πένα σε παρθένα περγαμηνή.  Την περγαμηνή την βάζεις πάνω από το κρεβάτι. Υπάρχει και μία προσευχή  που σε προστατεύει. Η προσευχή αυτή δεν έχει γραφτεί σε κανένα βιβλίο  και η διάδοσή της γίνετε από στόμα σε στόμα εδώ και πολλούς αιώνες. Η  προσευχή είναι η εξής:

Μόρα - Μόρα κακαβού μέτρα τα'στρα  του'ρανού, την φακή του κιλού, τα βότσαλα της θαλάσσης και τις πέτρες  της γης και μετά έλα σε'μένα

Tην προσευχή αυτή την λες τρεις φορές όταν πέσεις για ύπνο και ως που να τα μετρήσει όλα αυτά η Μόρα, εσύ έχεις ξυπνήσει.

Πάντως,  άπαξ και σε επισκεφτεί, κανένα ξόρκι δεν πρόκειται να πιάσει. Το μόνο  που θα σε σώσει είναι το θάρρος και το θράσος. Πρέπει να την κοιτάξεις  ίσια στα μάτια και να της δείξεις ότι δεν την φοβάσαι.

Η Μόρα δεν  εμφανίζεται μόνο μία φορά αλλά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα  και για μια ολόκληρη ζωή. Γνωρίζουμε ακόμα ότι το φαινόμενο αυτό είναι  κληρονομικό και μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα της ίδια οικογένειας και  στους απογόνους τους.


Ας δούμε όμως και τί λέει η επιστήμη γι  αυτ΄το φαινόμενο. Η μόρα δεν είναι τίποτα άλλο από εγκεφαλική  δυσλειτουργία που συμβαίνει συνήθως όταν ξυπνάμε απότομα! Ο εγκέφαλος  δεν στέλνει τα σωστά 'μηνύματα' και νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να  μιλήσουμε ή να κουνηθούμε. Δεν είναι τυχαίο ότι η μόρα 'εμφανίζεται'  συνήθως στα χωριά!!!!! Δηλαδή εκεί που το τόσο το κάνουν τοοοοοοόσο !!!!  Έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις μόρας κατά την οποία εμφανίστηκε κάποιο  ζώο ή κάποια κοπέλα!!!

Η Υπνική Παράλυση είναι μια κατάσταση που  λαμβάνει χώρα μόλις πριν αποκοιμηθούμε (υπναγωγικό στάδιο) ή ακριβώς  πριν ξυπνήσουμε πλήρως από τον ύπνο ( υπνοπομπικό στάδιο). Η κατάσταση  αυτή χαρακτηρίζεται από την αδυναμία ομιλίας ή κίνησης. Συχνά  ακολουθείται από μια αίσθηση ότι υπάρχει κάποια παρουσία στο δωμάτιο,  μια αίσθηση που συχνά προκαλεί φόβο η οποία συνοδεύεται και από την  ανικανότητα του να φωνάξει κάποιος. Η παράλυση αυτή μπορεί να διαρκέσει  μερικά δευτερόλεπτα. Η περιγραφή των συμπτωμάτων της υπνικής παράλυσης  ομοιάζει με την περιγραφή που δίνουν πολλά θύματα απαγωγής από  εξωγήινους, όταν ανακαλούν την εμπειρία τους. Η υπνική παράλυση  θεωρείται από πολλούς ότι δεν εξηγεί μόνο τις απαγωγές από τους  εξωγήινους αλλά και πολλές άλλες παραισθήσεις που σχετίζονται με  παραφυσικές ή υπερφυσικές εμπειρίες.

Η Υπνική Παράλυση είναι κάτι  που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι μια ή δυο φορές στην ζωή τους,  αλλά είναι συχνό φαινόμενο σε αυτούς που πάσχουν από ναρκοληψία.


Τα συμπεράσματα δικά σας...

by Amanda.. 

Η στηλη αυτη εχει ολοκληρωθει απο το καλοκαιρι!!!!Εχει 13 ιστοριες
Και  σας εχουμε δειξει τις 11 [το καλοκαιρι]  Σημερα θα δειτε την 12τη και την αλλη βδομαδα την 13!!!!
Η στηλη θα ξαναρχισει μαλλον τελη ιανουαριου!!!!

Σχόλια

  1. ειναι τρομακτικο οταν σου συμβαινει γιατι νιωθεις οτι πεθαινεις και μαλιστα αβοηθητη. μου εχει συμβει 6 φορες και παντα βλεπω καποιο πρωσοπο ομως υποτιθεται οτι ειναι καποιος δικος μου και προσπαθει να με βοηθησει ματαια βεβαια. δε μπορεις να ξεχωρησεις τι ειναι πραγματικο και τι παραισθηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. επισης ηθελα να πω οτι μαλλον ειναι και κληρονομικο γιατι το παθαινει η μητερα μου και το παθαινε ο πατερας της.εκεινος μας το αποκαλλουσε ,,μοραβα,,προφανως απο το ,,μορα,,. η τελευταια φορα που μου συνεβει ηταν εχθες και για αυτο σημερα εψαξα και βρηκα εσας. ο συζυγος μου που κοιμοταν διπλα μου λεει οτι ακουγε ενα βογγητο ενω εγω ενιωθα οτι ουρλιαζω για βοηθεια. εκεινον εβλεπα οτι εχει σκυψει απο πανω μου και δηθεν δε καταλαβαινε τι του ελεγα.λετε να ηταν αυτη η μορα... ειναι φρικη. παντως ειμαι33 ετων και μου εχει συμβει 6 φορες τα τελευταια 15 χρονια. οταν το παθω δε μπορω να κοιμηθω για τις επομενες 2 μερες φοβαμαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου