The "M" fileΓεια. Τι κάνεις? Ναι, σε εσένα απευθύνομαι αγαπητέ μου ! :) Ναι, ναι σε εσένα που διαβάζεις τώρα! Είμαι σίγουρη ότι αυτή την στιγμή σέρνεσαι και είχες βαρεθεί να περιπλανιέσαι άσκοπα στην αρχική σελίδα του facebook και γι αυτό άλλωστε άνοιξες την στήλη μου! ΧΑ! Την πάτησες! τώρα θα ξοδέψεις 5 με 10 λεπτά απ’ την ζωή σου χωρίς κανένα νόημα! :P Από την άλλη μπορείς να κλείσεις το παράθυρο και να συνεχίσεις την άσκοπη περιήγηση στην αρχική σελίδα, αλλά ποτέ δεν θα μάθεις τι γράφω! I’m just kidding! Hi five για όποιον βρήκε αυτόν τον πρόλογο εντελώς ηλίθιο!!!Για όποιον λοιπόν δεν με βαρέθηκε ήδη, ορίστε μερικά θέματα που βρήκα να έχουν ενδιαφέρον. :)

Ξέρετε τι με ενθουσίαζε πάντα? Είναι χαζό αλλά πάντα γελάω όταν το βλέπω! Όταν μετατρέπουν τους celebrities σε Simpsons! Αχά ναι! Τους βλέπεις να πετάγονται ξαφνικά και λες « ΧΑ! Ο House! Κοίτα πως τον κάνανε!» … και μετά αρχίζεις και συγκρίνεις! Βέβαια το ότι τους έχουν κάνει να μοιάζουν με Simpsons δεν σημαίνει ότι όλοι έχουν παίξει στα επεισόδια. Σας παρουσιάζω λοιπόν μερικούς από τους celebrities που είχαν την τιμή να γίνουν guest (ή και όχι) σε αυτή την ξεκαρδιστική σειρά!Και τώρα ας σοβαρευτούμε λίγο.


Μιας και είδαμε παραπάνω τους Muse, τι θα λέγατε και για ένα τραγουδάκι? Όχι δεν θα σας βάλω το Starlight που όλοι ξέρετε, ούτε το Neutron Star Collision. Λέω να πάμε σε κάτι πιο περίπλοκο. Το 2003 οι Muse ηχογραφούν τον 3ο τους δίσκο Absolution όπου γίνεται πλατινένιος με πάνω από 1.000.000 πωλήσεις σε όλη την Ευρώπη. Ο συγκεκριμένος δίσκος περιλαμβάνει και το κομμάτι Sing for Absolution το οποίο και θα σας παρουσιάσω.

lips are turning blue


a kiss that can't renew


I only dream of you


my beautifultiptoe to your room


a starlight in the gloom


I only dream of you


and you never knewsing for absolution


I will be singing


falling from your gracethere's nowhere left to hide


in no one to confide


the truth runs deep inside


and will never dielips are turning blue


a kiss that can't renew


I only dream of you


my beautiful
sing for absolution


I will be singing


falling from your graceour wrongs remain unrectified


and our souls won't be exhumed

Καθώς διαβάζατε τους στίχους το πιθανότερο είναι να μην καταλάβατε για τι πράγμα ακριβώς μιλάει. Για πιο λόγο να μπλέκει τον έρωτα που έχει για μια κοπέλα με την συγχώρεση αμαρτιών? Παρόλα αυτά κανείς δες έχει διασταυρώσει μια σίγουρη απάντηση για αυτό το κομμάτι καθώς μπορεί κανείς να το ερμηνεύσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Η επικρατέστερη άποψη είναι η εξής. Το κομμάτι αναφέρεται σε ένα έγκλημα. Το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι βαθιά ερωτευμένο με μία κοπέλα που ξέρει ότι ποτέ δεν θα μπορεί να αποκτήσει. Για αυτό τον λόγο λοιπόν την δολοφονεί ώστε να μην μπορεί να την έχει κανείς άλλος. «Lips are turning blue a kiss that can't renew, I only dream of you my beautiful. » Στον επόμενο στίχο « tiptoe to your room a starlight in the gloom I only dream of you and you never knew» η εικόνα που μας παρουσιάζει το κομμάτι είναι πως ο ερωτευμένος άντρας έχει μπει κρυφά στο δωμάτιο της κοπέλας και της εξομολογεί το ερωτά του. Προφανώς είναι ήδη νεκρή και μόνο σε αυτή την κατάσταση που βρίσκεται θα μπορούσε να της εκφράσει τα αισθήματα του. Το ρεφρέν ίσως είναι και το πιο περίπλοκο σημείο του τραγουδιού. «Sing for absolution I will be singing falling from your grace » Στο συγκεκριμένο σημείο ίσως ο άνδρας της ιστορίας ταυτίζεται με τον τραγουδιστή. Ο Bellamy στα περισσότερους στίχους των κομματιών του εκφράζει τον φόβο του για το αν πρόκειται να τιμωρηθεί από τον Θεό. Γι’ αυτό τον λόγο προτιμάει να αγνοεί την ύπαρξη μιας ανώτερης δύναμη ώστε να μην υπάρχει το ενδεχόμενο να τιμωρηθεί. Στο σημείο που βρίσκεται τώρα το άτομο της ιστορίας απ’ την μία ίσως παρακαλάει να συγχωρεθεί αυτή η αμαρτία αλλά απ’ την άλλη ίσως να μην ζητάει προσωπική συγχώρεση, αντιθέτως θέλει να δηλώσει με αυτή την έκφραση πως όλοι κάποια στιγμή πρέπει να αποδεχτούμε την μοίρα μας. (Αυτή ίσως είναι η στιγμή όπου ο τραγουδιστής με τον δολοφόνο ταυτίζονται)
Στην συνέχεια, «there's nowhere left to hide in no one to confide the truth runs deep inside and will never die » ο άνδρας, νιώθει τόσο απαίσια για αυτό που έκανε ώστε οι τύψεις είναι αρκετές για να τον στοιχειώνουν για πάντα.

Ο τελευταίος στίχος πάντα με μπέρδευε. «Our wrongs remain unrectified and our souls won't be exhumed». Ο δολοφόνος της κοπέλας αφού δεν πρόκειται να αποκαλύψει το μυστικό του σε κανέναν, θα μένει πάντα ατιμώρητος, αλλά παρόλα αυτά ξέρει ότι η ψυχή του δεν θα ηρεμήσει ποτέ . Για πιο λόγο όμως να χρησιμοποιεί πρώτο πληθυντικό και όχι πρώτο ενικό? Μήπως είναι μια ακόμα ταύτιση μεταξύ του άνδρα της ιστορίας και του Bellamy ή τελικά το κομμάτι κρύβει κάτι ακόμα πιο βαθύ? Αν συμπεριλάβουμε το video clip του τραγουδιού μπορούμε να πούμε πως ακυρώνει (ως ένα βαθμό) όλη την παραπάνω ανάλυση δικαιολογώντας το γεγονός ότι όλη η ιστορία είναι απλά μια παρομοίωση.

Ίσως ο Bellamy θέλει να δείξει μέσα απ’ αυτούς τους στίχους, πώς έχουμε καταστρέψει τον πλανήτη μας, και τους ίδιους μας τους εαυτούς. Ακόμα πως τώρα που το τέλος του κόσμου είναι όλο και πιο κοντά ( όχι βέβαια εννοώντας το τέλος για το οποίο αναφέρουν το 2012, αλλά την τρομαχτική αλλαγή στο περιβάλλον –και φυσικά μετά από όλη αυτή την καταστροφή το τέλος αυτού του πλανήτη) εκείνος και ίσως πολύς κόσμος αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως όλη η ομορφιά του πλανήτη θα χαθεί και δεν θα μπορεί να την ξανά έχει ούτε αυτός ούτε κανείς άλλος. Γι’ αυτόν τον λόγο συνήθως όταν χάνουμε κάτι και αρχίζει να μας λείπει, αντιλαμβανόμαστε την πραγματική αξία του.
Tο σημείο « falling from your grace » θέλει να δηλώσει την απληστία του ανθρώπου στα υλικά αγαθά και ιδίως στο χρήμα που για πολλούς ανθρώπους αυτός είναι ο Θεός τους και γνωρίζουν μόνο να προσκυνούν. Γι’ όλους αυτούς τους λόγους ο τραγουδιστής παρακαλάει να συγχωρεθούν όλες αυτές οι αμαρτίες ( χρήμα – απληστία – καταστροφή του πλανήτη ) παρόλο που τα λάθη των ανθρώπων θα μείνουν αδιόρθωτα και θα μας στοιχειώνουν για πάντα όταν τελικά βιώσουμε την καταστροφή «our wrongs remain unrectifiedand our souls won't be exhumed»
Τελειώνοντας λοιπόν συμπεραίνουμε πως ο φόνος της κοπέλας είναι στην ουσία ο φόνος του δικού μας πλανήτη όσο και των ίδιων μας των εαυτών με τις πράξεις που διαπράττουμε.
Όσο αναφορά το Video clip του κομματιού κατά την γνώμη μου είναι άριστα προσαρμοσμένο στο γενικό νόημα των στίχων. Οι τρεις αστροναύτες φεύγουν από έναν πλανήτη (που όπως βλέπουμε αρχίσει να καταστρέφεται) με προορισμό τη Γη ( όπως ανακαλύπτουμε στο τέλος.) Ίσως όταν ο πλανήτης μας είχε αρχίσει να καταστρέφεται (και φύγαμε για να μην βιώσουμε τη ολοκληρωτική καταστροφή) να καταφύγαμε σε κάποιον άλλον –που παρόλα αυτά καταστρέψαμε επίσης – και καθώς τελικά φτάνουν βλέπουν την Γη εντελώς κατεστραμμένη, περιτυλιγμένη από μια πορτοκαλί σκόνη, χωρίς ατμόσφαιρα και οξυγόνο. Η τελευταία σκηνή που βλέπουμε είναι οι τρείς αστροναύτες να κοιτάζονται γεμάτο απορία για το τι ακριβώς συμβαίνει γύρω τους, προσπαθώντας ταυτόχρονα να καταλάβουν πως κατάφερε να γίνει έτσι ο πλανήτης τους. Τέλος πιστεύω πως η μουσική του κομματιού εκφράζει στο μέγιστο βαθμό την συγκίνηση και το μεγαλοπρεπή νόημα των στίχων.
Αυτά για σήμερα, ελπίζω να σας άρεσε και να μην με βαρεθήκατε πολύ !! :P


Adios! :)
Σχόλια